Mitä kynsisieni on?

Kynsisieni on yleinen vaiva aikuisilla, sekä miehillä että naisilla. Sitä esiintyy iän myötä useammin, koska kynnet haurastuvat ja tulevat alttiimmiksi infektioille. Kynsisieni on kynsisairauksista yleisin, ja vaikka se ilmenee tavallisemmin varpaankynsissä, sitä voi esiintyä myös sormien kynsissä.

Kynsi voi olla ikävännäköinen ja aiheuttaa nolouden tunnetta. Se muuttuu yleensä paksummaksi ja väriltään kellertäväksi tai ruskeahkoksi. Infektio voi levitä viereisiin kynsiin ja jopa ympäröivään ihoon. Se voi myös tarttua, levitä kynnestä toiseen ja ihmiseltä toiselle. Siksi on tärkeää, että kynsisientä aletaan hoitaa heti kun ensimmäiset oireet on havaittu ja infektio on diagnosoitu.

Mikä aiheuttaa kynsisienen?

Kynsisientä voi aiheuttaa kolme eri sienityyppiä: silsasienet eli dermatofyytit, hiivasienet sekä muut kuin dermatofyyttiset homesienet. Sienet ovat yksinkertaisia loisena eläviä aitotumaisia eliöitä, jotka eivät tarvitse auringonvaloa kasvaakseen. Varpaankynnet ovat erityisen alttiita, koska sienet pitävät kosteista, pimeistä paikoista. Sientä tavataan tyypillisesti uima-altailta, pukuhuoneista ja suihkutiloista. Myös krooniset sairaudet, kuten esimerkiksi diabetes, verenkiertosairaudet, immuunivajesairaus sekä aiemmin sairastettu jalkasilsa tai liiallinen hikoilu lisäävät kynsisienen saamisen todennäköisyyttä.

Kenelle kynsisieni tulee?

Kynsisientä esiintyy tyypillisesti enemmän vanhemmilla ihmisillä, koska iän myötä kynsistä katoaa kosteutta ja ne alkavat halkeilla.  Lapset eivät saa herkästi kynsisientä, koska heidän kyntensä ovat yleensä vahvempia, terveempiä ja ehjiä. Jos kynsi ovat halkeillut, hauras tai muuten vamman vuoksi huonokuntoinen, sienen on helpompi aiheuttaa siihen infektio.

Mitä komplikaatioita voi esiintyä?

Yleensä kynsisieni ei häviä itsestään. Ellei sitä hoideta, voi ilmetä komplikaatioita. Kynsisieni voi olla kivulias ja aiheuttaa pysyviä vaurioita kynsiin. Eräs yleinen komplikaatio on sisäänkasvanut kynsi.

Kynsisieni voi tehdä varpaankynnestä epänormaalin muotoisen, joka sitten kasvaa kynsivallin sisään. Sisäänkasvanut kynsi ei siis kasva ihon päällä vaan tunkeutuu sen sisään. Tätä esiintyy yleensä isovarpaassa, mutta voi ilmetä myös muissa kynsissä. Sisäänkasvanut varpaankynsi voi tulehtua, jolloin iho turpoaa, muuttuu punaiseksi ja siihen kertyy märkää. Kynnen sisäänkasvua esiintyy yleisemmin vanhemmilla ihmisillä sekä niillä, joilla on käyrät tai paksut kynnet.

Miten kynsisientä voi ehkäistä?

Vinkkejä kynsien terveyteen ja kynsisieni-infektioiden ehkäisemiseen:

  • Vältä tekokuituisia sukkia ja sukkahousuja.
  • Käytä luonnonmateriaaleista, esim. villasta, valmistettuja sukkia. Vaihda kastuneet sukat ja pidä jalkasi kuivina.
  • Käytä sandaaleita tai ilmavia, hengittävästä materiaalista valmistettuja kenkiä, jotta kosteus pääsee poistumaan.
  • Älä lainaa kenkiä, sukkia tai kynsisaksia toisille/toisilta.
  • Kuivaa aina jalkasi (erityisesti varpaanvälit) huolellisesti.
  • Käytä suihkusandaaleita julkisilla uima-altailla ja suihkutiloissa. Älä kulje paljain jaloin julkisilla paikoilla.
  • Älä pidä samaa kynsilakkaa liian kauan äläkä sivele uusia kerroksia vanhan päälle.
  • Vältä satuttamasta kynttä. Kynsivaurioita voi tulla, jos kengät ovat liian pienet tai leikkaat kynnet liian lyhyiksi.
  • Käytä ehkäisevää hoitoainetta, esimerkiksi Nailneria. Pese ensin jalat ja kädet huolellisesti ja levitä sitten hoitoainetta suoraan kynsille. Käyttämällä Nailneria päivittäin voit välttyä uusiutuvilta kynsisieni-infektioilta.