Mistä kynsisienen tunnistaa?

Sieni-infektio voi esiintyä osassa kynttä, koko kynnessä tai useammassa kynnessä. Yleensä kynnen sieni-infektio ei ole kivulias. Mutta ilman hoitoa se voi ajan mittaan alkaa haitata yhä enemmän, ja kenkien käyttäminen, kävely tai pitkään seisominen voi muuttua kivuliaaksi.

Kynsisienen oireet

  • Valkoiset laikut tai juovat kynnen pinnassa
  • Kellertävät, värjäytyneet kynnet
  • Mustiksi värjäytyneet kynnet
  • Kipeät varpaankynnet
  • Varpaankynsien paksuuntuminen halkeilleet, hauraat kynnet

Kynsi voi olla ikävännäköinen näköinen ja aiheuttaa nolouden tunnetta. Se muuttuu yleensä paksummaksi ja väriltään kellertäväksi tai ruskeahkoksi. Infektio voi levitä viereisiin kynsiin ja jopa ympäröivään ihoon. Se voi myös tarttua, levitä kynnestä toiseen ja ihmiseltä toiselle. Siksi on tärkeää, että kynsisientä aletaan hoitaa heti kun ensimmäiset oireet on havaittu ja infektio on diagnosoitu.

White spots or streaks on the nail surface
Valkoiset laikut voivat olla merkkejä kynnen vamman aiheuttamasta lievästä häiriöstä kynnen kehityksessä. Syynä voi olla myös kynnen pinnan sieni-infektio.

Jos kyseessä on kynsisieni, kynsi vaurioituu yhä enemmän ja muuttuu murenevaksi ja lopulta ruskeaksi tai harmaaksi. Sieni ei vaikuta pelkästään kynnen ulkonäköön vaan voi vähitellen levitä kynnen koko rakenteeseen. Hoitamattomana se voi aiheuttaa kipua.

Keltaisiksi värjäytyneet kynnet
Kynnen värin muuttuminen on yksi kynsisienen ensimmäisistä merkeistä. Kynnen keltaisuus johtuu yleisimmin kynsisieni-infektiosta. Myös kynsien jatkuva lakkaaminen voi värjätä kynnet vähitellen keltaisiksi. On suositeltavaa pitää kynsilakan käytöstä taukoa usein, jotta kynnet saavat hengittää. Kynsilakan liian pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa kynsisientä.

Kynsilakan sisältämät väriaineet, etenkin tummemmat sävyt, voivat jättää ajan myötä kynsiin värjäytymiä. Paras keino välttyä tältä on käyttää sienelle herkille kynsille tarkoitettua hengittävää kynsilakkaa tai väritöntä aluslakkaa varsinaisen kynsilakan alla. Muita kynsien värjäytymisen syitä voivat olla mm. krooninen maksasairaus, liiallinen tupakointi tai huonot elintavat.

Mustat kynnet
Mustille tai tummille kynsille on monia syitä, mutta yleisin niistä on vamma. Tämän värjäymä johtuu kynnenalaisesta hematoomasta eli verenpurkaumasta kynnen alla. Paitsi että kynsi värjäytyy, verenpurkauma aiheuttaa myös valtavan paineen kynnen alla, mikä aiheuttaa voimakasta kipua.

Monissa tapauksissa on hyvä mennä lääkärin vastaanotolle, jotta saa lievitystä kipuun. Vaikka jokainen voi satuttaa jalkansa niin, että kynnet mustuvat, suurempi riski siihen on urheiljoilla ja usein avojaloin kulkevilla. Mustat varpaankynnet ovat myös yleinen oire immuunipuutteisilla potilailla.

Kipeät varpaankynnet
Kynsisieni voi olla kivulias, varsinkin jos hoito on aloitettu liian myöhään. Kivulias kynsisieni-infektio johtuu useimmiten seuraavista syistä: turvonnut kynsivalli, kynnen paksuuntuminen tai täydellinen irtoaminen kynsilevystä. Kenkien pitäminen, kävely tai pitkään seisominen voi olla epämukavaa tai tehdä kipeää. Kynsisienen hoito auttaa lievittämään kipua. Kivuliaat, sisäänkasvaneet varpaankynnet johtuvat yleensä vääränlaisesta kynsien leikkaamisesta, sopimattomista kengistä tai perinnöllisistä seikoista.

Kynsien paksuuntuminen
On luonnollista, että varpaankynnet tulevat paksummiksi ja kovemmiksi kun vanhenemme. Kun varpaankynsien paksuuntumista esiintyy nuorella ihmisellä, on yleensä kyse infektiosta tai vammasta. Infektoituneen kynnen hoito on vaikeampaa, koska hoitoaine ei läpäise kovaa, paksua kynttä helposti. Kynnen viilaaminen saattaa jopa aiheuttaa lisää vaurioita, joten paras tapa lähestyä asiaa on aloittaa infektion hoito mahdollisimman aikaisin.

Vaikka selkein syy kynnen paksuuntumiseen on jokin iso vamma, useimmiten paksuuntuminen johtuu kuitenkin kynteen toistuvasti kohdistuvasta paineesta. Jos kynsi hankaa jatkuvasti kenkää vasten, se lopulta irtautuu kynsipedistä. Paksuuntuneet varpaankynnet voivat olla kipeitä, vaikeita leikata ja alttiimpia infektiolle.

Halkeilleet, hauraat kynnet
Kynnet voivat haurastua, jos ne ovat pitkän aikaa alttiina vedelle tai kemikaaleille, esimerkiksi pesuaineille ja kynsilakalle. Hauraus on myös vanhenemisen merkki. Aikuisilla ja vanhuksilla onkin enemmän kynsisientä, sillä se pääsee kynsiin säröjen kautta. Monet sairaudet voivat haurastuttaa kynsiä, jolloin ne voivat helposti haljeta, murentua, säröillä tai irrota. Ohuet ja hauraat, lohkeilevat kynnet voivat myös olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Joissakin tapauksissa biotiini-vitamiinilisän ottaminen voi auttaa hauraisiin kynsiin. Myös kosteuttavien aineiden käyttö kynsien vedessä liottamisen jälkeen voi olla hyödyksi.

Nailner ehkäisee sienen pääsyä kynsiin, sillä se saa aikaan ympäristön, jossa sieni ei viihdy. Nailner sisältää myös kosteuttavia aineita, jotka auttavat lohkeilleita kynsiä toipumaan.